Cum îți influențează vârsta stima de sine. O cercetare îți arată cât de vulnerabil ești, de fapt

de: Iulia Kelt
15 04. 2024

Un studiu realizat de Universitatea Kobe și Universitatea din Sussex a evidențiat că percepția asupra prezentării de sine, sau manipularea evaluării altora a propriei persoane, este influențată semnificativ de vârsta acestora, în special în contextul performanței obișnuite a protagonistului.

Cercetarea, care a implicat copii de școală generală și adulți, a relevat că percepțiile asupra onestității, modestiei și caracterului sunt influențate de comportamentul tipic al protagonistului, sugerând că afirmațiile false sunt privite mai negativ pe măsură ce copiii îmbătrânesc.

Ce a implicat, de fapt, acest studiu, cum te influențează vârsta

Evaluările asupra prezentării de sine sunt influențate de performanța normală a protagonistului, cu trăsături ca modestia falsă sau falsitatea percepute diferit în funcție de tiparul comportamental anterioar.

Rezultatele sugerează o dezvoltare semnificativă în percepția prezentării de sine de la vârsta de aproximativ 7 până la 10 ani, luând în calcul copiii mai mari și adulții efectuând judecăți mai subtile de valoare despre caracter și competență.

Studiul, efectuat pe participanți japonezi, indică necesitatea unei cercetări suplimentare care să țină cont de diferitele contexte culturale și situații de performanță, fie ele bune sau proaste.

Câteva concluzii

Pentru evaluarea prezentării de sine, s-a considerat inclusiv performanța normală a protagonistului, deoarece o declarație modestă a unui protagonist obișnuit care deține performanțe slabe ar trebui percepută ca fiind sinceră, în timp ce aceeași declarație făcută de un protagonist obișnuit cu rezultate bune ar putea fi percepută ca fiind modestie falsă.

De aproximativ 10 ani, tendința de a se lăuda pe sine și de a primi evaluări pozitive ale abilităților protagonistului normal slab performant a dispărut, iar supraestimarea a dus la evaluări mai puțin pozitive ale caracterului.

Aceste constatări implică o evoluție semnificativă a evaluării prezentării de sine și autodepreciere de la vârsta de 7 la 10 ani.

Deși aceste constatări oferă o imagine mai clară despre modul în care evaluăm prezentarea de sine, psihologii avertizează că datele lor nu pot surprinde toți factorii relevanți.

În plus, setarea culturală a studiului, care a fost efectuată doar cu participanți japonezi, trebuie luată în considerare, de asemenea.